Butlletí electrònic

Deixa'ns el teu correu electrònic i setmanalment rebràs les notícies d'Argentona i actes d'agenda més destacats

subscriu-t'hi

Notícies
Publicat el 11.11.2008
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Bones notícies sobre la recollida selectiva de les fraccions envasos i orgànica
Les últimes caracteritzacions oficials de les escombraries porten bones notícies quant a la reducció dels impropis en les fraccions d'envasos i d'orgànica.


Els paràmetres de “normalitat” que s'han assolit actualment són, sens dubte, fruit de l'esforç de tota la ciutadania, que ha demostrat la capacitat de reacció i de resposta positiva després de les campanyes de sensibilització dutes a terme per la regidoria de Sostenibilitat els últims mesos.

En la fracció envasos, el mes de gener de 2008 hi havia un 43% d'impropis, i en les estadístiques de juliol, aquesta dada arribava al 44,4%. El mes d'octubre passat, es va arribar al 19,8% d'impropis en la fracció envasos.

L'evolució de la fracció orgànica ha seguit un camí paral·lel: el mes de febrer d'enguany, s'hi detectava un 7,3% d'impropis; el mes de juliol el percentatge s'enfilava fins al 8,8%. Finalment, el mes d'octubre s'ha aconseguit baixar al 4,6% d'impropis en la fracció orgànica.

La “caracterització” és una acció de control que realitza l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) per la qual, a les plantes de tractament on es porta l'orgànica o els envasos, i pràcticament sense avís previ, es fa descarregar un dels camions en un moll a part, a l'atzar. D'aquella brossa, i d'acord amb la metodologia establerta, se'n decanta una mostra d'aproximadament 250 kg. de residus que són revisats i separats, element per element. Un cop acabat aquest procés de separació, es pesen els residus impropis sobrants i se'n determina el percentatge.

Entenem per “impropis” els materials que s'han abocat en una fracció a la qual no corresponen. Per exemple, el paper (contenidor blau) dipositat al contenidor d'envasos (contenidor groc), o l'orgànica (contenidor marró) dipositada al rebuig (contenidor verd).

El percentatge resultant de les caracteritzacions oficials és molt important, perquè afecta directament el cànon que retornarà l'ARC, és a dir afecta l'import econòmic que l'ARC haurà de retornar a Argentona per la bona gestió i selecció dels residus. Com més impropis surten, menys diners es retornen, i precisament aquests diners s'han de reinvertir directament a rebaixar el cost de la taxa anual.

No obstant la satisfacció davant dels bons resultats, encara hi ha molta feina a fer. S'ha d'aconseguir reduir al màxim la quantitat de fracció rebuig que actualment es duu a la incineradora. La regidoria de Sostenibilitat espera que la recollida Porta per Porta de les fraccions envasos i paper, que s'iniciarà el proper dia 1 de desembre, contribuirà notablement a millorar la quantitat i la qualitat d'aquests residus reciclables. S'espera que aquest fet signifiqui una reducció de la taxa d'escombraries l'any 2010, ja que la del 2009 s'ha hagut d'augmentar per cobrir els nous serveis (ampliació deixalleria, deixalleria mòbil, ampliació del Porta a Porta pel paper-cartró i pels envasos, etc.) i també per pagar la nova “ecotaxa” d'incineració amb què la Generalitat gravarà el rebuig portat a cremar.





Argentona, 11 de novembre de 2008.

 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800