Articles de l'Alcalde Eudald Calvo
Publicat el 31.10.2018
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Una vila respectuosa amb el medi ambient

“Vivim en aquest planeta com si en tinguéssim un altre on anar” va dir la infermera Terri Swearingen, guanyadora del Premi Mediambiental Goldman l'any 1997. Terri és una activista mediambiental que protestava contra la construcció de la incineradora de residus tòxics més gran dels EUA a East Liverpool, Ohio.

No podem seguir així, és evident. Argentona fa molts anys ja es va proposar relacionar-se amb el planeta Terra d'una manera diferent, especialment en l’àmbit dels residus, on és referent. Fins a un 86,54% en reciclatge selectiu, percentatge només superat per 4 municipis a tot Catalunya i el primer municipi de Catalunya amb més de 10.000 habitants. Té molt mèrit i cal felicitar-nos tots els argentonins i argentonines per aquest èxit, aconseguit gràcies a l'esforç diari de tots i totes. Només per tenir algunes dades de referència a nivell comparatiu: la mitjana de Catalunya és d'un 37,58%. Els bons resultats d'Argentona s'expliquen gràcies al sistema de recollida porta a porta i també al pagament per generació mitjançant la brossa vermella taxada pel rebuig.

Durant aquest mandat hem intentat millorar el sistema amb algunes aportacions importants: la implantació de la recollida selectiva a pràcticament tot el municipi ha suposat el gran canvi, però no l’únic. També s'ha suprimit “l’àrea d'emergència” del carrer Bellavista... on ara hi ha una bonica zona de lleure per gossos. Després també s'ha creat una segona zona de lleure al turó de Sant Sebastià, però això donaria per un altre article. Tornant al reciclatge: hem aconseguit saltar del 61,47% de reciclatge selectiu el 2014 al 86,54% el 2017, amb perspectives de seguir millorant de cara al futur.

No podem caure tampoc en el cofoisme, queda molt camí per recórrer. Alguna de les qüestions a millorar és en el volum de brossa generada, en altres paraules: el millor residu és el que no es genera. En aquest sentit, l'Ajuntament ha engegat una campanya per reduir el malbaratament alimentari dins l’àmbit de la restauració i per aconseguir un comerç més sostenible, campanya que compta amb la col·laboració de Rezero, Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responable. Una de les primeres accions serà l'actualització de la Xarxa de Comerç Verd, que compten amb una bonificació fiscal. També s'engega el servei de lloguer de cabassos, per reduir el consum de bosses de plàstic. Així mateix, s'engega la campanya Remenja'mmm per no llençar el menjar i la beguda que sovint ens sobra als restaurants.

Tot plegat amb l'objectiu de seguir treballant per la millora de la nostra relació, la dels éssers humans, amb el nostre entorn. I la feina principal passa perquè aquells que ho feu bé seguiu fent pedagogia, seguiu convencent als –pocs- ciutadans que encara no han vist els importants avantatges del reciclatge i de la reducció de residus. Gràcies per la feina feta.

Publicat al Cap de Creus

T'ha estat útil aquesta informació?  Sí  No
 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800